LIFESTYLE

Co można zrobić z pomidorów: 10 prostych przepisów.

co można zrobić z pomidorów

co można zrobić z pomidorów

10 pomysłów na to, co można zrobić z pomidora.

Chciałabym złożyć Wam życzenia Zdrowych Spokojnych Świąt Wielkanocnych. Zastanawiałam jak wpisać się w tę świąteczną atmosferę i pomyślałam sobie, że najlepiej będzie zrobić to postem kulinarnych. Tylko, że będzie to wpis bez jaj (wielkanocnych), ale za to z pomidorami. Też można zaserwować je na świąteczne śniadanie.

Sama od kilkunastu lat mieszkam na emigracji, i jakoś tak mniej odczuwam tu tę świąteczną presję (o której wszyscy piszą na polskich blogach), ale również mniej doświadczam tu świąteczną atmosferę. Mój mąż, który jest Irańczykiem nie za bardzo rozumie tę naszą wielkanocną tradycję pożywnego śniadania. Muszę przyznać, że w zakresie śniadania jego przyzwyczajenia kulinarne są kwintesencją francuzkości : chrupiąca bagietka i konfitury. Nic innego z rana nie przejdzie mu przez gardło. Jego wychowany na francuskiej kuchni żołądek tego nie strawi.

Ale wracając do Świąt : na świątecznym stole pewnie nie zabraknie jajka, prawdopodobnie nie zabraknie szyneczki (mam dla Was taki mały mega prosty przepis na świąteczne rolady z szynki), a może i trafi się pomidorek. Na wielkanocne śniadanie jak znalazł. A jak się trafi, to dobrze.

Pomidor to wspaniałe warzywo, a raczej owoc (dla ścisłości, choć mało kto to wie). Można przygotować i podawać go na 1001 sposobów, albo jeszcze na więcej : surowy (w sałatce), gotowany z przyprawami (po prowansalsku), w zupie (oczywiście pomidorowej), zmiksowany w postaci przecieru czy keczupu. Czyli chyba wszystko co nam się zamarzy, co podsunie nam rozszalała wyobraźnia kulinarna czy wygłodzone podniebienie. Z pomidorem wszystko (no może prawie wszystko) jest możliwe. Świetnie wypada w zestawieniu z innymi warzywami, z bazylią, z rukolą, z serem, z mozzarellą (wiem, to też ser), na pizzie, na włoską nutę, przesiąknięty zapachem Prowansji czy po staropolsku w swojskiej zupie pomidorowej zaciągniętej śmietaną.

Na pewno warto jeść pomidory i to bez wyrzutów sumienia, bez uszczerbku dla linii, za to z korzyścią dla zdrowia.

Pomidor można przerabiać na najróżniejsze sposoby, na śniadanie, obiad i kolację. Oto kilka moich propozycji.

Na śniadanie można wrzucić go na kanapki. Odrobina kolorów z rana powinna wprawić każdego w dobry nastrój.

 

1. Kanapki z pomidorem i kiełkami.

Przepis na kanapki z kiełkami i pomidorem co można zrobić z pomidorów

Przepis na kanapki z kiełkami i pomidorem.

Potrzebne nam będą nam 3 łyżki kiełków soczewicy, przekiełkowane przez 3-5 dni.

10 kromek bagietki lub pełnoziarnistego chleba lekko podpiekamy w piekarniku. Każdą kromkę skraplamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (do temp 200 °C) na kilka minut, aż staną się chrupiące.

W międzyczasie myjemy 3 pomidory, usuwamy nasionka, kroimy w kosteczkę. Zmiażdżamy ząbek czosnku, mieszamy go z 3 łyżkami oliwy z oliwek, kosteczkami pomidora i kiełkami. Doprawiamy do smaku solą i ziołami. Dekorujemy kanapki bazylią lub pietruszką. Podawać na ciepło. Smacznego.

szybkie kanapki na imprezę co można zrobić z pomidorów

2. Kanapki po włosku

Potrzebne nam będzie: 6 kromek wiejskiego chlebka, 2 dojrzałe pomidory, 1 ząbek czosnku,100 g fety, 100 g czarnych oliwek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, drobno posiekana natka pietruszki.

Przepis na kolorowe kanapki z pomidorem, do wykorzystania na imprezę:

  1. Myjemy i suszymy pomidory. Kroimy je w drobną kosteczkę.
  2. Kruszymy fetę. Doprawiamy do smaku ziołami.
  3. Pestkujemy oliwki. Przygotowujemy z nich tapenadę (miksujemy wypestkowane czarne oliwki z odrobiną oliwy z oliwek).
  4. Lekko podpiekamy kromki wiejskiego chlebka w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika nacieramy je lekko naciętym ząbkiem czosnku.

Przygotowanie kanapek:

  1. 2 kromki chleba smarujemy tapenadą z oliwek.
  2. Na 2 kolejne kromki naładamy kosteczki pomidora.
  3. 2 pozostałe kromki przykrywamy fetą.
  4. Tak przygotowane kanapki lekko skropiamy oliwą z oliwek.
  5. Dekorujemy listkami rukoli (włoski akcent) lub natką pietruszki (zgodnie z polską tradycją kulinarną).

Pomidory faszerowane mozzarellą. co można zrobić z pomidorów

Na zimno pomidor sprawdzi się jako przekąska, chociażby w postaci faszerowanych pomidorów.

3. Pomidory faszerowane mozzarellą.

Potrzebne nam będzie: 6 pomidorów, czarne oliwki, 3 kulki mozzarelli, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Myjemy pomidory. Jeżeli chcemy obrać je ze skórki, robimy u podstawy nacięcie w formie krzyżyka, zanurzamy na kilka sekund we wrzącej wodzie, a następnie studzimy pod strumieniem zimnej wody. Teraz skórka odchodzi sama.
  2. Odcinamy czubek pomidora. Wybieramy jego środek za pomocą małej łyżeczki, by nie uszkodzić ścianek.
  3. Kroimy kulkę mozzarelli. Wkładamy ją po kawałku do środka pomidora, skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, doprawiamy do smaku. Nakładamy czubek pomidora. Gotowe.

co można zrobić z pomidorów

W sałatce, żeby było bardziej stylowo można podawać w przezroczystych szklaneczkach tzw verrines.

4. Sałatka włoska pomidor-mozzarella.

Potrzebne nam będą: 2 pomidory, 5 listków bazylii bądź rukoli, 1 mozzarella, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Przygotowanie

  1. Kroimy pomidory w kostkę (wczesniej wyjmujemy z nich pestki i odsączamy sok – inaczej nasza sałatka będzie w nim pływać i wygladac niezbyt estetycznie).
  2. Pokrojone w kostkę pomidory solimy i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut , by do końca puściły sok. Następnie ten nadmiar soku odfiltrowujemy lub po prostu odlewamy.
  3. Kroimy w kostkę mozzarelę, myjemy rukolę.
  4. W misce mieszamy pomidory, mozzarellę, rukolę, przyprawy, sól, pieprz, oliwę z oliwek i rozkładamy do małych szklaneczek.

Na ciepło w cieście np w keksie. Taki keks z pomidorem może być fajnym uzupełnieniem świątecznego śniadania.

 POMIDORY co można zrobić z pomidorów

5. Keks z pomidorami.

Potrzebne nam będą :

Do przygotowania ciasta : 250 g mąki, 4 jajka, 10 cl mleka, 20 cl oliwy z oliwek, 1 opakowaie proszku do pieczenia, 150 g fety, 8 małych pomidorków, 60 g suszonych pomidorów, 2 łyżki tapenady z czarnych oliwek. Możemy przygotować ją samodzielnie miksując wypestkowane oliwki z odrobiną oliwy. 30 g ziaren dyni, kilka listków bazyli.

Przepis

  1. Podgrzewamy piekarnik do 180°C (termostat 6°).
  2. Myjemy pomidory, przepołowiamy je, posypujemy solą i zostawiamy na kilka minut w sitku, by puściły wodę.
  3. Kroimy w kostkę fetę.
  4. Odcedzamy suszone pomidory, kroimy je na cieńkie plasterki.
  5. Drobno szatkujemy listki bazyli.

Przygotowanie ciasta :

  1. Mieszamy najlepiej przy użyciu miksera: połowę ilości mąki (125 g), połowę ilości jajek (2 jajka) z oliwą z oliwek do uzyskania jednolitej mieszaniny.
  2. Dodajemy resztę jajek, mąki i proszku do pieczenia.
  3. Solimy i mieszamy, by nie zostały grudki.
  4. Za pomocą szpatułki dodajemy do ciasta fetę, bazylię, pomidory (te suszone i te świeże) i połowę ziaren dyni.
  5. Połowę tak przygotowanego ciasta przekładamy do naczynia żaroodpornego (uprzednio natłuszczonego).
  6. Przekładamy warstwą tapenady (czyli zmiksowanych czarnych oliwek).
  7. Na to nakładamy resztę ciasta (forma powinna być wypełniona do 3/4 wysokości).
  8. Posypujemy z wierzchu nasionami dyni. Wkładamy do piekarnika na 40-45 minut.

co można zrobić z pomidorów

Pomidor na tarcie, albo w pizzy (klasyczne zestawienie pomidor mozzarella).

6. Tarta pomidorowa.

Potrzebne nam będzie: ciasto francuskie na tartę, 1 rulonik sera koziego, 4 lub 5 pomidorów, natka pietruszki,10 g masła, 1 łyżka kaszki manny.

Przygotowanie:

  1. Podgrzewamy piekarnik do 200 °C. Nacieramy masłem formę do pieczenia. Rozkładamy w niej ciasto na tartę. Nakłuwamy widelcem. Posypujemy 1 łyżeczką kaszki manny.
  2. Kroimy pomidory w plasterki. Rozkładamy je na dnie tarty, tak by zachodziły na siebie. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.
  3. Kroimy w plasterki ser kozi. Rozkładamy je na rozgrzanej (świeżo wyjętej z piekarnika) tarcie. Posypujemy natką pietruszki i podajemy.

Co można zrobić z pomidorów

Pizza pomidor – mozzarella.

Potrzebne nam będzie : ciasto na pizzę (można przygotować je samodzielnie : z 200 g mąki, 4 łyżek oliwy z oliwek, 1/2 szklanki wody, 1 mozzarella, 2 pomidory, 50 g startego sera, kilka oliwek, oliwa z oliwek, zioła, sól i pieprz.

Przepis:

  1. Podgrzewamy piekarnik do 240° C .  Myjemy i kroimy w plasterki pomidora. Kroimy w plasterki mozzarellę.
  2. Rozkładamy ciasto na pizzę. Posypujemy je startym serem. Przykrywamy plasterkami pomidora. Skrapiamy z wierzchu oliwą z oliwek.  Na to rozkładamy plasterki mozzarelli. Dodajemy oliwki, posypujemy ziołami.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Podajemy na ciepło.

 MAKARON Z CUKINIA co można zrobić z pomidorów

Pomidor dodany do makaronu, np zapiekany w piekarniku.

7. Makaron zapiekany z cukiną i pomidorami.

Potrzebne nam będą: 500 g makaronu, 6 małych cukinii, 1 ząbek czosnku, 5 suszonych pomidorów, 25 cl śmietany, 1 jajko, szczypta gałki muszkatułowej, kilka świeżych listków bazyli, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron we wrzącej osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu). Makaron powinien być al dente (czyli nie rozgotowany). Odcedzamy go i odstawiamy na bok.
  2. Myjemy cukinie, kroimy na plasterki, nie obierając ze skórki. Lekko smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Dodprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
  3. Podgrzewamy piekarnik do 180°C. W naczyniu żaroodpornym przekładamy na przemian warstwy makaronu, plasterków cukinii, suszonych pomidorów (pokrojonych w plasterki).
  4. W osobnej misce mieszamy : jajko, śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy nasz makaron z warzywami. Całość posypujemy gałką muszkatułową.
  5. Wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy listkami bazyli.

 

 TORTILLA co można zrobić z pomidorów

8. Pomidor na omlecie, czy w tortilli.

Pomidor jako dodatek do dań np pomidor po prowansalsku.

co można zrobić z pomidorów

9. Pomidory po prowansalsku.

Pomidory gotowane po prowansalsku – przepis.

Potrzebne nam będą: 6 pomidorów, pęczek pietruszki, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki bułki tartej, oliwa z oliwek, sól.

Przygotowanie:

  1. Obieramy czosnek, rozmiażdżamy go albo drobno kroimy razem z pietruszką. Dodajemy bułkę tartą. Myjemy pomidory, przecinamy na pół.
  2. Wkładamy je do garnka albo wrzucamy na patelnię, solimy, posypujemy mieszanką czosnku, pietruszki i bułki tartej. Polewamy oliwą z oliwek. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut. Serwujemy na ciepło.

No i oczywiście pomidor w zupie … pomidorowej. Na obiad czy kolację.

co można zrobić z pomidorów

10. Ekspresowa zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów.

Jej gotowanie wcale nie musi być strasznie długie, tymbardziej jeżeli zostały nam ziemniaki z obiadu.

Potrzebne nam będą : 400 g świeżych pomidorów, 3/4 litra wody, 3 czy 4 ugotowane ziemniaki,  1 łodyżka selera, pietruszka i czosnek do woli.

Przygotowanie:

  1. Grubo kroimy pomidory. Wkładamy je do garnka z wodą i pokrojoną łodyżką selera.
  2. Gotujemy aż zacznie nam wrzeć woda, a następnie gotujemy jeszcze  przez 4-5 minut.
  3. Dorzucamy ugotowane ziemniaki i miksujemy. Solimy do smaku. Możemy dorzucić zmiażdżony czosnek  (to świetny sposób również na bolące gardło) i pietruszkę. Podajemy na ciepło.

Smacznego.

Wszystkie przepisy znajdziecie na moim drugim blogu o zdrowym stylu życia i prostych wegetariańskich potrawach MODA NA BIO. Serdecznie zapraszam i jeszcze raz życzę Wam Wesołych świąt.

Pozdrawiam serdecznie

Beata

Podobne przepisy:

Follow my blog with Bloglovin

tomato recipes

Zapisz się na newsletter i pobierz darmowy ebook: TWOJA MARKA NA INSTAGRAMIE

O AUTORZE

Jestem blogerką, emigrantką, poczwórną mamą. Kobietą, która nie jednego w życiu doświadczyła, z niejednego pieca jadła chleb.

Od prawie 20 lat mieszkam na emigracji we Francji, w Paryżu.

Uważam, że emigracja to dobra szkoła życia i wymagająca, choć bardzo skuteczna lekcja pokory. Ale też wewnętrznej siły i zdrowego dystansu do samego siebie i momentami wystawiającej nas na próby codzienności.

Jestem tu po to, by pomóc Ci lepiej pisać, skuteczniej docierać do czytelnika, wywołać większe zaangażowanie w social mediach. Czasami rozśmieszę lub zmotywuję.

Ale równolegle do Vademecum Blogera jestem autorem kilku niezależnych miejsc w sieci.

Ponieważ wiele osób pyta się mnie, jak mimo 4 ciąży i 40 - stki na karku udało mi się zachować linię nastolatki, uruchomiłam kanał na YouTube o zdrowym gotowaniu - bezglutenowo - bezmlecznie.

Znajdziesz mnie również na blogu BeataRed.com i powiązanym z nim Instagramie, gdzie piszę bardziej osobiście o Paryżu i mojej pasji, jaką jest nauka języka francuskiego.

A jeżeli interesują Cię praktyczne porady o tym, jak budować swoją obecność w sieci zapraszam na mój kanał na You Tube z blogowymi tutorialami.

(9) Komentarzy

  1. Prawdziwa uczta dla oka,pomidory uwielbiam w każdej postaci
    Zdrowych i pogodnych Świat Wielkanocnych,pozdrawiam

  2. Wypróbuję na pewno przepis na ekspresową zupę pomidorową, tylko muszę poczekać na bardziej urodziwe pomidory niż te które obecnie mamy w sklepach.

    Zdrowych i pogodnych świąt Beatko.

  3. Na wstępie Wesołych Świąt, tyle ile jeszcze zostało 🙂 Pomidorki moje kochane, już coraz smaczniejsze. Bez nich byłoby mi smutno. Rzadko zdarza mi sie dzień bez pomidora w tle. Zimą zwykle przetworzone, im bliżej lata, tym bardziej smakują mi świeże. Dzięki za te przepisy 🙂

  4. Uwielbiam pomidory. O tej porze roku ciężko dostać jednak pomidora smakującego rzeczywiście pomidorem, ale zdarza się. W zeszłe lato udało mi się wyhodować na balkonie niezłe sztuki i myślę, że w tym roku zrobię kolejne podejście:).

  5. Pomidory faszerowane to zdecydowanie moja ulubiona wersja wykorzystania tego warzywa/owocu 🙂

  6. Ten zapiekany z fetą rozbudził mój apetyt! A później jeszcze tarta i pizza… ach, chyba robię się głodna. Ale na kolację zaplanowane spaghetti (też z pomidorami!) 😉

  7. […] Ironia losu, najpopularniejszym wpisem na tym blogu (o blogowaniu) jest wpis o pomidorach pt: Co można zrobić z pomidorów: 10 prostych przepisów. […]

  8. Uwielbiam pomidory w dosłownie każdej formie, ale – mam wrażenie, że w ostatnim czasie w marketach dostępne są coraz gorszej jakości. Aby znaleźć smaczne pomidory trzeba się sporo naszukać.

    W każdym razie – Twoje przepisy, a w szczególności “pomidory po prowansalsku” – same pyszności. Uwielbiam tu zaglądać, ale dopiero teraz trafiłam na ten wpis.

    Swoją drogą – pomidorowa to chyba obok rosołu najpopularniejsza polska zupa. Wcale mnie to nie dziwi ;-).

  9. Minia says:

    Świetny wpis. W szczególności podoba mi się pozycja numer 1: Kanapki z pomidorem (i kiełkami). Dla mnie, kromka chleba z pomidorem solą i pieprzem… to smak dzieciństwa.

    Inna sprawa, że kiedyś pomidory smakowały… hmm, inaczej? Oczywiście, mówię o tych, które kupić można w markecie.

    Nie mniej, świetne zestawienie i bardzo fajna inspiracja. Na pewno jeszcze tu wrócę i podejrzę kilka pomysłów na zastosowanie pomidorów w kuchni. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *