Jak zrobić dobre smoothie, czyli 3 pomysły by naładować się pozytywną energią już z samego rana.

jak zrobić dobre smoothie?

Ostatnio wyciągam się z łóżka perspektywą smacznego smoothie z dodatkiem matchy (czyli japońskiej zielonej herbaty). Kiedyś byłam adeptką owocowego śniadania, czyli takiej bezmlecznej wersji kremu Budwig (staram się nie pić mleka). Teraz przestawiłam się na poranne smoothie. Mam na nie kilka dobrych tzn pysznych patentów.

Jak zrobić dobre smoothie i dlaczego warto pić smoothie?

Właściwie to ten post miał trafić na mój blog kulinarny. Ale przecież

  • wrzucenie odrobiny warzyw i owoców do organizmu to cudowny zastrzyk pozytywnej energii (na dobry początek dnia).
  • Smoothie ze świeżych warzyw i owoców daje poczucie dobrze spełnionego obowiązku wobec swojego ciała (i to już z samego rana).
  • To chyba najprzyjemniejszy i najskuteczniejszy sposób, by wprowadzić czy wręcz przemycić do swojego menu trochę warzyw i owoców.

W końcu jesteśmy tym, co jemy.

A jak mamy tryskać energią i witalnością i skutecznie przelewać je na wykonywane zadania, jeżeli będziemy żywić się pozbawioną życia żywnością, przepuszczoną przez kuchenkę mikrofalową i do tego zapuszkowaną na amen.

IN GREEN WE TRUST.

Dlatego pragnę podzielić się z Wami moimi 3 przepisami na poranne smoothie. 

jak zrobić dobre smoothie? Jak zrobić pyszne smoothie czyli koktajle owocowo-warzywne.

Przepis na smoothie z cukinii. 

Składniki:

  • 1 mała cukinia, 
  • 1 banan, 
  • sok z dwóch lub jednej cytryny,
  • łyżeczka syropu z agawy (dla osłody, choć cukinia ma w sobie sporo słodyczy).
  •  No i z wierzchu można posypać matchą (zieloną herbatą o japońskich korzeniach). 
  • Warzywa i owoce obrane ze skórki, zmiksowane razem z dodatkiem np mleka ryżowego albo sojowego, albo zwyczajnie czystej wody.  
jak zrobić dobre smoothie? Jak zrobić pyszne smoothie czyli koktajle owocowo-warzywne.

Smoothie z kiwi
Składniki:

  • 2 kiwi,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 banan,
  • 1 łyżeczka syropu z agawy. 

Wszystko razem zmiksować i się rozkoszować smakiem.

Smoothie z roszponką.

Składniki: 

  • 1 kiwi, 
  • 1 banan,
  • garść roszponki,
  • ewentualnie syrop z agawy dla smaku.

Zmiksować razem i od razu wypić. 

jak zrobić dobre smoothie? Jak zrobić pyszne smoothie czyli koktajle owocowo-warzywne.

Te smoothie można z powodzeniem posypać matchą. To japońska zielona herbata. Tyle że można kupić ją specjalnie spreparowaną do zastosowań spożywczych (to taki zielony proszek, który np można dodawać do ciast, do jogurtu, do sałatek i wierzyć, że robi nam dobrze).

Bo zielona herbata to niesamowita bomba dla zdrowia. Zawiera liczne polifenole, czyli katechiny (w tym substancję o enigmatycznej nazwie EGCG). Te katechiny słyną z silnych własności przeciwnowotworowych. Hamują rozrost nowych naczyń krwionośnych wokół nowotworu (którymi ten sprowadza dla siebie pokarm). Odcięcie wroga od zaplecza to stara i bardzo skuteczna technika wojenna. Sprawdza się również w walce z rakiem. 

Jak dobrze zaparzać herbatę ?

Jak dobrze zaparzać herbatę?

Żeby skorzystać z dobroczynnych własności katechin powinniśmy dać im kilka minut (przyjamniej 4-5), by do końca się rozpuściły. Dlatego herbatę powinno zaparzać się ładnych kilka minut (najlepiej 10) i to nie zalewać jej wrzącą wodą. A następnie wypić w ciągu godziny od zaparzenia. Inaczej po ptakach, przepraszam po polifenolach.

Matcha – do czego można ją stosować?

Zamiennikiem dla herbaty może być sproszkowana matcha. Można kupić ją w wersji do zastosowań kuchennych (jako dodatek do różnych przepisów). Ma ona postać zielonego drobnoziarnistego proszku. I służy zdrowiu. Bo im mniej ją podgrzewamy, tym lepiej dla zachowania jej unikalnych własności.

  • Można również rozpuścić ją w sosie winegret do sałatek.
  • Posypać nią jogurt albo sałatkę owocową.
  • Dorzucić do soku z cytrusów (soku z cytryny czy pomarańczy). Bo zawarta w tych owocach witamina C zwiększa własności przeciwutleniające polifenoli.
Domowej roboty suszone owoce na deser lub podwieczorek.
Domowej roboty suszone owoce na deser lub podwieczorek.

 

A na przekąskę można przygotować sobie suszone owoce. Bardzo prosty sposób (podpatrzony u mojej perskiej teściowej). Co prawda nie będą to owoce suszone na słońcu, tylko na kaloryferze, ale … Gdy ktoś ma ciągoty do podjadania między posiłkami i na tę okoliczność chętnie kupuje sobie różne słodkości, suszone plasterki owoców mogą być świetnym domowej roboty zamiennikiem. 

Przygotowanie:

Owoce obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, rozkładamy np w wiklinowym koszyku wyłożonym czystą serwetką, odkładamy na 5 dni na kaloryfer (gdy grzeje). Po tym czasie mamy suszone owoce. Można zabrać je ze sobą do pracy (na ciężkie chwile) np w słoiku i podjadać z czystym sumieniem.

Dziergająco, no cóż nie mam serca do chowania nitek. Ale pokazuję na dowód, że ponczo posuwa się naprzód.

ponczo-na-szydelku
Nie mam serca do chowania nitek.

Pozdrawiam serdecznie Beata

Podobne wpisy

Czy wiecie jak zaparzac herbate? 

Jeżeli pomogłam, zaciekawiłam lub rozbawiłam proszę polub mnie na FB:

Zapisz się na Newsletter

Tags from the story
More from BEATA REDZIMSKA

Jak mieć ładnego bloga?

  Jak wybrać odpowiednią szatę graficzną i kolorystykę dla swojego bloga? Wybór...
Read More

39 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *